Translate

петък, 22 август 2014 г.

Приплъзване (Slippage) | dLambow

 

Приплъзване (Slippage) при изпълнение на ордерите във валутната търговия


Ордер и позиция

За да вникнем в явлението Slippage (приплъзване) е необходимо да разберем, че поставянето на ордер няма пряка връзка с откритата позиция. Например, ако е поставен ордер за закриване на позицията, но след това позицията е била закрита преди да е изпълнен ордера, то ордера остава действителен и ако той сработи, то в този случай ще бъде открита нова позиция. Затова е необходимо
  • - внимание когато се поставят ордери,
  • - контрол за тяхното изпълнение,
  • - своевременна отмяна на ненужните ордери.

Какво е slippage (приплъзване) на форекс)

С понятието slippage (приплъзване) на валутния пазар обикновено се нарича възможната разлика между цената за изпълнение на поръчката (ордера) и цената, на която е подадена поръчката. Например, ако искате да купите EUR/USD при 1,1385, но поръчката ви е изпълнена при 1,1390, тогава е имало „подхлъзване“ от 5 ценови точки (пипса).
 
 

Защо възниква приплъзване?


Механизъм за сключване на сделки

За да разберем причината за приплъзването, трябва да разгледаме механизма за сключване на сделки на всеки пазар (валутният пазар не е изключение). За сключване на сделка са необходими поне 1 продавач и 1 купувач. Следователно, ако търговец-купувач иска да закупи валутен инструмент, тогава търговец-продавач, който е готов да продаде инструмента на цената, изисквана от купувача, също е необходим за успешното сключване на сделката. Ако няма продавач на такива цена, тогава или сделката няма да се осъществи, или купувачът ще трябва да се съгласи с друга цена, предложена от продавачите в момента.

Моменти на бързи промени в цените

Има моменти на Форекс, когато цените се променят много бързо. Да приемем, че търговец купувач се съгласява да направи сделка на 1.1351, без да чака да се появи продавач на по-изгодната за него котировка 1.1349. Но докато натисне бутона "купува", ситуацията на пазара вече се е променила: някой успява да купи по-бързо от него. И сега вече няма продавачи не само на 1.1351, но и на 1.1352. Следователно най-близкият продавач дава 1,1353.

Какво става?

Купувачът подава поръчка за покупка от най-близкия продавач (при 1.1351). Въпреки това, поради рязка промяна в пазарните условия, до момента на изпълнение на поръчката, най-близкият продавач вече е на цена от 1,1353, защото няма повече продавачи нито при 1.1351, нито при 1.1352. Тогава сделката ще бъде изпълнена при 1.1353, което е с 2 пипса повече. Тази разлика в цената между декларираната от купувача цена и действителната цена на изпълнение в резултат на променящите се пазарни условия се нарича приплъзване (slippage).





От какво зависи приплъзването?

Този въпрос наистина тревожи краткосрочните валутни търговци, които предпочитат тактиките на пипсоване или скалпиране на пазара. Защото при краткосрочна търговия, стоп ордерите и лимит ордерите са доста малки, при което наличието на приплъзване може значително или дори напълно да абсорбира очакваната печалба. И така, размерът на приплъзването зависи от:


- Волатилността на пазара

Пазарната волатилност е, по-просто казано, степента на променливост на цената. Ако за 1 минута цената се повиши с 10 пипса, след това намалее с 5 пипса, това е ниска волатилност. Но ако в същото време цената се движи със 100 пипса нагоре и 70 пипса надолу, това вече е висока волатилност. Приплъзване се получава най-често в случаите на много висока волатилност.

- Пазарната ликвидност

Пазарната ликвидност вече я обяснихме с пример по-горе - това е когато в определен момент липсва предлагане на търсената цена, и поръчката може да бъде изпълнена само на по-висока цена.

- Вид на сметката на търговеца

Вида на сметката, която разкрива търговеца при избрания от него брокер, определя и скоростта на изпълнение на заложените от него ордери. Колкото по-бързо се изпъняват ордерите, толкова по-малко ще е приплъзването. Ако вземем за пример изпълнението на поръчка за стоп-загуба (Stop-loss), тогава при по-висока скорост на изпълнение размерът на приплъзването вероятно ще бъде по-малък.

- Как се обработва поръчката от брокера.

Има два такива метода за обработка на поръчката от брокера:
 

Market Execution (пазарно изпълнение)

В случай на пазарно изпълнение се открива позиция, като се вземе предвид текущата пазарна ситуация. Ако няма противоположен участник на обявената цена, тогава позицията ще бъде открита на "най-добрата възможна цена в момента", която ще се различава от обявената.

Instant Execution (незабавно изпълнение)

В този случай позицията се отваря изключително на цената на поръчката на търговеца, тоест приплъзването е невъзможно тук по дефиниция. Ако цената на поръчката на търговеца е неприемлива, се получава рецитиране - и търговецът е поканен да определи друга цена или сделката се анулира напълно.

Проследяване изпълнението на ордерите

При търговията през Интернет проследяването на ордерите не би следвало да представлява проблем, понеже те са видими в съответното меню. Проблемът възниква най-вече при работата по телефон, в който случай е необходимо в края на всеки работен ден да позвъните на своя брокер и да уточните с него, кои ордери са активни и дали са още необходими.

Изпълнение на ордерите

Има известна специфика при изпълнение на ордерите във валутната търговия на форекс, с които е добре да сте запознати, преди да се включите в реалния пазар. Например, лимит ордера се изпълнява, когато пазарния курс достигне указаната в него стойност. Стоп ордера може да се изпълнява различно при различните брокери.


    Вариант 1: 

Изпълнение на ордера точно по указания в него курс, когато този курс бъде постигнат на пазара.


    Вариант 2: 

Ордера се изпълнява по котировка, следваща (по време) указаната в ордера, която може да се отличава от посочената с няколко пункта.

Приплъзване (Slippage) при изпълнение на ордери

Горното явление се нарича Slippage - приплъзване. Ако Стоп ордера е оставен през почивните дни и при това са се случили сериозни събития (влияещи на курса), то курса при откриване на пазара в понеделник може значително да се различава от курса на закриване на пазара в петък.

В този случай Стоп ордера на форекс може да бъде изпълнен с голямо приплъзване от няколко десетки и даже няколкостотин пункта. Ето това е въпрос, който обстойно трябва да проучвате при избора на брокер.

  •     - Какви са условията на брокера при изпълнение на ордерите?
  •     - Само пазарно ли се изпълняват ордерите?
  •     - Допуска ли се приплъзване?
  •     - Какъв е този допуск?
  •     - Как се обслужват евентуални спорове и в чия полза при изпълнението на ордер? и т.н

Форекс не е занимание за лениви хора и винаги трябва да се внимава, особено когато възникват условия за явлението приплъзване (Slippage).

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации