Translate

събота, 16 август 2014 г.

Сделки на форекс | dLambow

 

Как се сключвата сделки на форекс?

 

Етапи при сключване на форекс сделки

Сключването на сделките на Форекс (Международния валутен пазар) се състои от няколко етапа:

  • - поискване на котировка;
  • - получаване на котировка;
  • - пращане на нареждане;
  • - потвърждение на сделката.
Сделки на форекс
Сделки на форекс
 

Искане за котировка от брокера

При поискването на котировка е необходимо да укажете интересуващата Ви валутна двойка и размера на сделката. При това не бива да съобщавате на брокера какви са Ви намеренията:

  • - да купите или
  • - да продадете. 

 

След като получите котировка, трябва да изпратите нареждане:

  • - buy (покупка);
  • - sell (продажба)
  • - out (нищо).

Решението си трябва да вземете предварително, понеже имате само секунда след получаване на котировката, да реагирате. Цените на пазара постоянно се менят и е възможно брокера да отмени котировката и да Ви предложи друга.

 

Накрая брокера трябва да потвърди сделката

След като брокера е потвърдил сделката, тя не може да бъде отменена. Размера на сумата, за която се сключва сделката, обикновено е кратна на 100 000 и се нарича лот. Но понякога на валутния пазар могат да се сключват сделки и за други суми, в т.ч. и многократно по-малки от 1 лот - мини, микро, нано лот форекс.


Мащаб на сделките на валутния пазар

Валутният пазар днес е най-големият и най-ликвиден пазар в световен мащаб, където операциите се осъществяват 24 часа в денонощието. Неговата функция е да улеснява международните forex сделки, свързани с покупко-продажбата на стоки и услуги, но той също така е сфера за активна търговия от страна на спекулантите. 

Възможността бързо и ефективно да се конвертира една валута в друга има решаващо значение за всеки инвеститор в съвременното глобално икономическо пространство.

Основните понятия, свързани със сделките на пазара са:

    Спот курсът (англ. spot rate) представлява текущият обменен курс между две валути. Той се променя постоянно, като движението му се обуславя от пазарните очаквания за промените в икономическото развитие, инфлацията и лихвените проценти на съответната страна, сравнени с тези на друга страна.

    Според съществуващите конвенции сетълментът (уреждането) на валутните спот сделки - т.е. реалната размяна на пари, се осъществява 2 работни дни след датата на сключване на сделката.

    Механизмът за превръщане на чуждите валути в щатски долари или обратно се определя от това дали спот курсът бива котиран към долара или в долари към втората валута. 

 

По-голямата част от валутите се котират към долара, например:

КОД

ВАЛУТА

КОТИРОВКА

BGNБългарски лев1.5522
JPYЯпонска йена118.99
CHFШвейцарски франк1.2613
CADКанадски долар1.1253

    Котировката CHF 1.2613 означава, че 1 щатски долар се обменя за 1.2613 швейцарски франка. Този начин на котиране на валутите е общоприет в международната валутна търговия и се нарича "права котировка" (англ. Straight quote). По този начин се котират всички валути с изключение на:
  • ==>    британската лира (GBP)
  • ==>    австралийския долар (AUD)
  • ==>    eдинната европейска валута Евро (EUR).

    Въпреки че по-голямата част от валутите се котират към долара, някои валути се котират обратно, т.е. единица от дадената валута се изразява в щатски долари. Например:




КОД

ВАЛУТА

КОТИРОВКА

GBPБританска лира1.8688
AUDАвстралийски долар0.7454
EURЕвро1.2600

    Котировката GBP 1.8688 означава, че 1 британска лира се обменя за 1.8688 щатски долара. Този начин на котиране се нарича "обратна котировка

 

Подготовката за валутни сделки на форекс

Подготвяйте се внимателно и прицизно за всяка валутна сделка, която осъществявате на форекс. Това задължение не може да се замени с нищо друго. Просто го направете. Забелязва се следната закономерност.

 
 

Начинаещи участници в пазара почти винаги правят печеливши сделки

Анализът показва, че това се дължи на изключителната предпазливост, с която те започват търговия. По-късно ги завлядяват борсовите страхове, алчността и други недостатъци и започват да грешат. 

Преди да сключите валутна сделка, трябва да имате добре обмислена причина да го направите. Всяка сделка е между продавач и купувач. Всеки иска да спечели. Уважавайте партньора си по сделка - той не е малоумен.

Изчислете потенциалните загуби, ако форекс тръгне против Вас на 10%, на 15%, на 20%. Изяснете си най-лошия възможен вариант и какво би станало, ако той се случи. Можете ли да го понесете?

Ако се налага, намалете риска, като намалите размера на сделката, докато стигнете до безопасна и поносима зона.

----------------

2 коментара:

  1. Това са малко поостарели процедури. Сега всичко се получава с едно щракване на мишката по подходящия бутон в търговската платформа.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, де. Така е, но това не отменя самата процедура, макар че доста автоматизирана. Все пак търговците трябва да са малко по-наясно каква е процедурата.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации